Photo Rating Website
Strona początkowa zank.pl zanik węchu zanjomi pl Zante Maris
zanieczyszczenia gleb

aaaaWyświetlono wiadomości wyszukane dla hasła: zanieczyszczenia glebaaaa



Temat: pytanie dotyczące gleb na Śląsku
Witam,
Z góry chcę przeprosić - być może to nieodpowiednia grupa, ale nie
znalazłem właściwszej...
-----
Szukam wyczerpujących danych na temat zanieczyszczenia gleb Dolnego
Śląska metalami ciężkimi.
W Internecie znalazłem dużo ogólnych informacji o metalach ciężkich,
natomiast
o interesującym mnie obszarze widziałem tylko trochę danych w Raporcie
dotyczącym Stanu Środowiska na terenie Województwa Dolnośląskiego.
Będę wdzieczny za każdy link (oprócz odsyłania mnie do wyszukiwarki
google,
bo z tej już korzystałem :) lub wskazanie literatury.
Obejrzyj więcej wiadomości



Temat: Loft po Śląsku, czyli jak zbudować dom na kopalni
No to żeś koleś nieźle zasunął - drukarnie (ołów!!!) jako przykład "zdrowego"
otoczenia! A w przeciwieństwie do powszechnych mniemań na Górnym Śląsku
zanieczyszczenie gleb czy powietrza nie jest większe niż w reszcie przemysłowych
obszarów Polski. Poza paroma miejscami oczywiście (koksownia Biskupice itp.) Po
więszości hut zostały place z hipermarketami, a kopalnie same w sobie poza tzw.
szkodami górniczymi (nie wzrasta liczba mutantów) są ekologicznie obojętne.
Obecnie główną przyczyną zanieczyszczeń powietrza są samochody - korki w
Warszawie czy Wrocławiu powodują zanieczyszczenie wielokrotnie większe od
starej, nieczynnej kopalni czy huty. Obejrzyj więcej wiadomości



Temat: Usuwanie azbestu z Rotterdamu ruszy po świętach?
Było to do przewidzenia, poprostu armator wynajmnie sobie firmę, która posiada
decyzje na usuwanie azbestu i P. Czarnecka z WIOŚ o tym wie. I tak Gdańsk i
Pomorze staje się eldoradem dla tych, ktorzy chcą tanio zutylizować odpady.
Można to robić w duchu prawa i bezkarnie, co jest praktycznie niemożliwe w
starych krajach unijnych. Lecz jak Niemiec, Holender itd. słyszy, że w Gdańsku
można uzyskać zezwolenie na zanieczyszczanie Żuław osadami ściekowymi i
popiołem (Firma Ekopolgrunt, na bezkarne funkcjonowanie zanieczyszczajacych
srodowisko i mających negatywny wpływ na zdrowie mieszkańców, GZNF i fosfogipsów
(także mają decyzje), na "Port-Service", który niewiadomo czemu ma niesprawną
instalację, a otrzymuje pozytywne decyzje na utylizację odpadów
niebezpiecznych, co i tak jest niczym wobec wytwórni keramzytu w Gniewie, która
nie ma instalacji do spalania odpadów, a ma pozwolenie na utylizowanie ponad
200 tys. ton, w tym odpadów niebezpiecznych(przecież nikt się nie przejmuje
zdrowiem mieszkańców Gniewa),można by tu podac jeszcze więcej przykładow,
dzialalności na szkodę środowiska za przyzwoleniem odpowiedzialnych za to
środowisko. I tu pozostaje tylko nadzieja w UE, że nałoży na nas takie kary np.
wyłączy Żulawy z produkcji rolnej, ze względu na zanieczyszczenie gleb, będą
wypłacane odszkodowania dla osob chorujących przez zanieczyszczenia przemysłowe
itp. może wtedy zaczniemy odzyskiwać środowisko. Obejrzyj więcej wiadomości



Temat: witaminy dla ciężarnych
> ycie, że jeśli chcę urodzić dziecko 7 kg to żebym brała te witaminy, więc przes
> tałam brać w ogóle Są to syntetyczne witaminy i ciężko przyswajalne,
Skoro są tak cięzko przyswajalne, to skąd te 7 kg dzieci? Oczywiście,
najlepsze naturalne, ale coraz trudniej dostępne- zima, warzywa hodowane w
kuwetach z nawozem zamiast w ziemi, środki ochrony roślin, długie
przechowywanie, zanieczyszczenie gleb... Ale to już każdy musi ocenić swój tryb
życia i zapotrzebowanie na suplementy.
Obejrzyj więcej wiadomości



Temat: Geografia "dzikie wysypiska" :P
zanieczyszczenie gleb, wód podziemnych
zwierzęta leśne są zagrożone przez dzikie wysypiska
zanieczyszczenie wód pitnych
zagrożenie pożarowe
niszczenie środowiska naturalnego
wybuchanie epidemii
Obejrzyj więcej wiadomości



Temat: Zanieczyszczenie gleb w Polsce
Jak w temacie, szukam informacji o zanieczyszczeniu gleb w naszym kraju.

Na ewentualne odpowiedzi czekam do jutrzejszego rana. Obejrzyj więcej wiadomości



Temat: Oczyszczanie z toksyn...


Użytkownik "Leszek Serdyński" <lesze@optymalni.orgnapisał w
wiadomości

| Jeść tyle ile potrzebuje Twój organizm czystej nie zatrutej chemią
żywności.
| Używać pasty bez fluoru i soli niejodowanej.

Pierwsze zdanie jest jasne. Drugie już nie :) Mozesz zatem trochę


rozjaśnić?

Fluor to jeden z najbardziej toksycznych pierwiastków.

http://www.aloes.kylos.pl/index.php/cPath/204_232

"Fluor powoduje przedwczesne starzenie się tkanek, skóry i tętnic. W
miastach niemieckich, gdzie fluoryzowano wodę, częściej występowały choroby
takie jak stwardnienie tętnic, arterioskleroza. Ostatnio naukowcy
amerykańscy zwrócili uwagę na fakt iż fluor powoduje zmiany genetyczne.

Uszkadza kod genetyczny ingerując w jądro komórkowe. Jest też przyczyną
zablokowania funkcji wielu enzymów w organiźmie, bez których organizm nie
może prawidłowo funkcjonować. Ostatnie doniesienia naukowców wskazują na to,
że fluor osłabia system obronny organizmu upośledzając funkcje białych
ciałek krwi.

W publikacji naukowej doktora Johna Yiamoyiannisa, Amerykanina światowego
autorytetu w badaniach nad skutkami działania fluoru, pod znamiennym tytułem
"Fluor przyczyną wczesnej starości" znajduje się podtytuł "Nie pij wody z
fluorem","Nie używaj pasty do zębów z fluorem", "Nie bierz tabletek lub
witamin z dodatkiem fluoru".

Autor - doktorant renomowanych uniwersytetów w Chicago i Rhode Island,
pracownik naukowy największego w USA Chemicznego Centrum Informacyjnego
przestrzega przed niefrasobliwym stosowaniem past z fluorem, pastylek
fluorowych itp.

Zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek jest niewielkie i organizm
dostaje go wraz z pokarmem i wodą co w dobie zanieczyszczenia gleb przez
wyziewy przemysłu - i tak może być zbyt dużo"

Co do jodu, to gospodynie wiedzą, że ogórki kiszone na soli jodowanej nie
udają się za bardzo. Jod zaburza rozwój odpowiednich bakterii kwasu
mlekowego biorących udział w kiszeniu. Takie same bakterie kwasu mlekowego
pracują w naszych jelitach. Zaburzenia ich rozwoju przez jod mogą powodować
gorszą pracę przewodu pokarmowego, problemy z przyswajaniem mikroelementów.
Naród, który zwraca dużą uwagę na jakość żywności (koszerność) nie poleca
soli jodowanej.
http://www.schorr.edu.pl/new/index.php3?dzial=3&id_tematb=199

Jak widać na tej stronie zakazane są wszelkie produkty mające sztuczne
dodatki, aromaty i t.p.

Pozdrawiam
Leszek

Obejrzyj więcej wiadomości



Temat: W Opolu usychają drzewa
Możesz mnie nie lubić, ale inwentaryzację elektroniczną zieleni zleciłem ja...
oraz cały system zarządzania środowiskiem.
Nie zarzucaj braku wiedzy komuś o kim nic nie wiesz.
Być może za klika miesięcy będziemy mieli jeden z najlepszych portali GIS w
kraju (prace trwają już 3 lat).
Treść zasobu:
- mapa zasadnicza;
- ortofotomapa (kolejne wersje);
- mapa sozologiczna;
- mapa geologiczno - gospodarcza (wektorowa i rastrowa);
- mapa hydrogeologiczna;
- mapa hydrograficzna;
- mapa geologiczno - inżynierska (dane pozyskiwane);
- mapa hałasu (w trakcie przygotowania warstw GIS: NMT, TMZ, baza
danych ),
- inwentaryzacja zieleni;
- ścieżki dydaktyczne;
- mapa sieci wod, kan.;
- mapa zanieczyszczenia gleb;
- mapa układu drogowego miasta;
- mapa gospodarki odpadami;
- monitoring składowiska przy Al. Przyjaźni;
- mapa sieci rowów melioracji szczegółowych oraz urządzeń
hydrotechnicznych;
- mapa 3d terenu NMT;
- mapa 3d zabudowy;
- mapa 3d układu komunikacyjnego miasta, w tym PKP;
- mapa 3d zieleni;
- mapa pomninków przyrody;

Inwentaryzacja przyrodnicza miasta będzie kolejnym krokiem.
Do tego podłączane będą dane ze wszystkich możliwych źródeł np.:
rejestr decyzji, karty pomiarowe, księgi obiektów np. stanowisk roślinności,
drzew itd.).
Tego jest tak dużo, że można obdzielić tematami prac kilkudziesięciu magistrantów.
Przeczytać o tym można, ale nie w gazecie, tylko w prasie geodezyjnej.
Chyba przespałeś/przespałaś kilka lat w nieświadomości.
Możesz się śmiać, ale z siebie.

pozdrawiam - MIŁY EDZIO :)
Obejrzyj więcej wiadomości



Temat: Fluoroza
Kilka cytatów dla Ciebie, bo widzę, że zainteresował cię temat:

“Fluor wzmacnia szkliwo zębów, niestety - zdaniem wielu naukowców -
pozbawia zarazem zęby i kości wapnia, przez co stają się kruche.
Fluor może też negatywnie oddziaływać na układ nerwowy,
immunologiczny, a u dzieci powodować stałe zmęczenie, niski
współczynnik inteligencji, ospałość, a także depresję. Dla
większości osób produkty zawierające fluor w dopuszczalnych przez
normy dawkach nie wiążą się z kłopotami, ale są osoby bardziej
wrażliwe lub podatne na fluor niż pozostałe. Do nich należą przede
wszystkim ludzie z zaburzeniami pracy nerek, gdyż nerki są
odpowiedzialne za wydalenie fluoru z organizmu.”

"Zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek jest niewielkie i
organizm dostaje go wraz z pokarmem i wodą co w dobie
zanieczyszczenia gleb przez wyziewy przemysłu - i tak może być zbyt
dużo”

"Przystosowaliśmy się do niewielkich dawek fluoru w naszej diecie,
bo wody powierzchniowe na terenach Afryki, gdzie odbywała się
ewolucja naszego gatunku, mają wysoką zawartość fluoru – mówi
profesor Marek Konarzewski, ekolog z Uniwersytetu w Białymstoku,
zajmujący się badaniem ewolucji naszej diety. Kłopot polega tylko na
tym, że od pewnego czasu dawki fluoru, jakie przyswajamy, zaczęły
niebezpiecznie oddalać się od określenia „niewielkie”. Od lat 50. XX
wieku fluor zagościł na dobre w pastach do zębów. Dziś trudno nawet
kupić pastę pozbawioną tego pierwiastka. Związki fluoru występują
także w sposób naturalny w pożywieniu i wodzie. Wysoką jego
zawartość mają ryby i herbata. Stężenie fluorków wzrasta w pokarmach
przetworzonych.
Na dodatek jest to też wynik zanieczyszczenia środowiska przez
odpady przemysłowe. Źródłami związków fluoru w środowisku są przede
wszystkim huty aluminium, żelaza, fabryki nawozów fosforowych, huty
szkła, cegielnie, przetwórnie kriolitu. Do emisji fluorków
przyczynia się również energetyka oparta na procesach spalania
węgla. – Co 10 lat ilość fluoru w środowisku się podwaja – mówi
profesor Magdalena Wochna-Sobańska, kierownik Katedry Stomatologii
Wieku Rozwojowego Akademii Medycznej w Łodzi.

Obejrzyj więcej wiadomości



Temat: Czy fluor jest szkodliwy?

news:1116.000002f6.4315a16a@newsgate.onet.pl..


Witam.

Czy fluor jest szkodliwy?
Po przeczytaniu artykułów:
http://vegan.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=13
a w szczególności:
http://www.bioter.pl/prasa/fluor.htm

oraz
www.soladey.pl
/szczoteczki do zębów, które nie wymagają pasty/


Napisałem kiedyś na pmd taki tekst:

"Fluor to jeden z najbardziej toksycznych pierwiastków.

http://www.aloes.kylos.pl/inde x.php/cPath/204_232
(link już nic nie zawiera)

"Fluor powoduje przedwczesne starzenie się tkanek, skóry i tętnic. W
miastach niemieckich, gdzie fluoryzowano wodę, częściej występowały choroby
takie jak stwardnienie tętnic, arterioskleroza. Ostatnio naukowcy
amerykańscy zwrócili uwagę na fakt iż fluor powoduje zmiany genetyczne.

Uszkadza kod genetyczny ingerując w jądro komórkowe. Jest też przyczyną
zablokowania funkcji wielu enzymów w organiźmie, bez których organizm nie
może prawidłowo funkcjonować. Ostatnie doniesienia naukowców wskazują na to,
że fluor osłabia system obronny organizmu upośledzając funkcje białych
ciałek krwi.

W publikacji naukowej doktora Johna Yiamoyiannisa, Amerykanina światowego
autorytetu w badaniach nad skutkami działania fluoru, pod znamiennym tytułem
"Fluor przyczyną wczesnej starości" znajduje się podtytuł "Nie pij wody z
fluorem","Nie używaj pasty do zębów z fluorem", "Nie bierz tabletek lub
witamin z dodatkiem fluoru".

Autor - doktorant renomowanych uniwersytetów w Chicago i Rhode Island,
pracownik naukowy największego w USA Chemicznego Centrum Informacyjnego
przestrzega przed niefrasobliwym stosowaniem past z fluorem, pastylek
fluorowych itp.

Zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek jest niewielkie i organizm
dostaje go wraz z pokarmem i wodą co w dobie zanieczyszczenia gleb przez
wyziewy przemysłu - i tak może być zbyt dużo"

Co do jodu, to gospodynie wiedzą, że ogórki kiszone na soli jodowanej nie
udają się za bardzo. Jod zaburza rozwój odpowiednich bakterii kwasu
mlekowego biorących udział w kiszeniu. Takie same bakterie kwasu mlekowego
pracują w naszych jelitach. Zaburzenia ich rozwoju przez jod mogą powodować
gorszą pracę przewodu pokarmowego, problemy z przyswajaniem mikroelementów.
Naród, który zwraca dużą uwagę na jakość żywności (koszerność) nie poleca
soli jodowanej.

http://www.schorr.edu.pl/new/i ndex.php3?dzial=3&id_tematb=19 9

Jak widać na tej stronie zakazane są wszelkie produkty mające sztuczne
dodatki, aromaty i t.p.

Poczytaj jeszcze to:

http://zdrowie.onet.pl/1165711 ,2039,,1,dzial.html

Pozdrawiam
Leszek

Obejrzyj więcej wiadomości



Temat: Oczyszczanie z toksyn...

| news:d2odo5$m87$1@nemesis.news.tpi .pl...

| Użytkownik "Leszek Serdyński" <lesze@optymalni.orgnapisał w
wiadomości
| news:d2n53d$vn0$1@news.dialog.net.p l...

| Jeść tyle ile potrzebuje Twój organizm czystej nie zatrutej chemią
| żywności.
| Używać pasty bez fluoru i soli niejodowanej.

| Pierwsze zdanie jest jasne. Drugie już nie :) Mozesz zatem trochę
rozjaśnić?

Fluor to jeden z najbardziej toksycznych pierwiastków.

http://www.aloes.kylos.pl/index.ph p/cPath/204_232

"Fluor powoduje przedwczesne starzenie się tkanek, skóry i tętnic. W
miastach niemieckich, gdzie fluoryzowano wodę, częściej występowały choroby
takie jak stwardnienie tętnic, arterioskleroza. Ostatnio naukowcy
amerykańscy zwrócili uwagę na fakt iż fluor powoduje zmiany genetyczne.

Uszkadza kod genetyczny ingerując w jądro komórkowe. Jest też przyczyną
zablokowania funkcji wielu enzymów w organiźmie, bez których organizm nie
może prawidłowo funkcjonować. Ostatnie doniesienia naukowców wskazują na to,
że fluor osłabia system obronny organizmu upośledzając funkcje białych
ciałek krwi.

W publikacji naukowej doktora Johna Yiamoyiannisa, Amerykanina światowego
autorytetu w badaniach nad skutkami działania fluoru, pod znamiennym tytułem
"Fluor przyczyną wczesnej starości" znajduje się podtytuł "Nie pij wody z
fluorem","Nie używaj pasty do zębów z fluorem", "Nie bierz tabletek lub
witamin z dodatkiem fluoru".

Autor - doktorant renomowanych uniwersytetów w Chicago i Rhode Island,
pracownik naukowy największego w USA Chemicznego Centrum Informacyjnego
przestrzega przed niefrasobliwym stosowaniem past z fluorem, pastylek
fluorowych itp.

Zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek jest niewielkie i organizm
dostaje go wraz z pokarmem i wodą co w dobie zanieczyszczenia gleb przez
wyziewy przemysłu - i tak może być zbyt dużo"

Co do jodu, to gospodynie wiedzą, że ogórki kiszone na soli jodowanej nie
udają się za bardzo. Jod zaburza rozwój odpowiednich bakterii kwasu
mlekowego biorących udział w kiszeniu. Takie same bakterie kwasu mlekowego
pracują w naszych jelitach. Zaburzenia ich rozwoju przez jod mogą powodować
gorszą pracę przewodu pokarmowego, problemy z przyswajaniem mikroelementów.
Naród, który zwraca dużą uwagę na jakość żywności (koszerność) nie poleca
soli jodowanej.
http://www.schorr.edu.pl/new/index .php3?dzial=3&id_tematb=199

Jak widać na tej stronie zakazane są wszelkie produkty mające sztuczne
dodatki, aromaty i t.p.

Pozdrawiam
Leszek
umij się to dobry sposób na czystość


--
============= P o l N E W S ==============
     archiwum i przeszukiwanie newsów
        http://www.polnews.pl

Obejrzyj więcej wiadomości



Temat: warto wiedzieć za jaką cene mięso, jajka i mleko..
luty10 napisał:

> 5. Ważniejsze konsekwencje powyższych faktów
> Aspekt społeczno-etyczny
> Z faktów 1 i 2 wynika konieczność zagospodarowywania pod pastwiska, łąki bądź
> uprawy paszowe olbrzymich areałów ziemi.

Owszem, sporo ziemi się na to wykorzystuje. Dużo ludzi potrzebuje dużo
jedzenia. Wedle stawu grobla.

> Prawie 80% użytków rolnych w świecie
> jest przeznaczonych tylko do produkcji mięsa i nabiału

Trochę przesadziłeś, ale licząc z pastwiskami pewnie będzie niewiele mniej.
Problem w tym, że właśnie pastwiska stanowią w tym znaczną większość, a
przeważnie nie nadają się one do innego wykorzystania.

> z czego olbrzymią większość zjada tylko około 25% ludzi.

Nieprawda. Samych Chińczyków, zjadających prawie 30% światowej produkcji mięsa
jest 20% całej populacji. Przydałoby się od czasu do czasu aktualizować dane.
Pewnie ta propaganda ma już parę ładnych latek i nikt nie pomyślał, że świat
się zmienia.

> Polacy są wśród nich. W r. 1990 zużyto ok. 743 mln t zbóż do spasania zwierząt

Przesada. Zużyto 641 mln ton.

> gdy jednocześnie głodowało lub było chronicznie niedożywionych 786 mln osób.

Komunistyczna propaganda. To zboże, którego użyto do spasania zwierząt, nie
było własnością głodujących, więc to nie ma nic do rzeczy. Majątek jednego
tylko człowieka, Billa Gatesa, chwilami sięgający 100mld dolarów, wystarczyłby
wówczas do wykarmienia przez dwa lata wszystkich głodujących na całym świecie
(jest ich ok.850mln). W żadnym razie nie skutkuje to wnioskiem, że należy
ograbić Gatesa z jego majątku, ponieważ ludzie głodują.

> Aspekt ekonomiczny
> Upowszechnianie się spożywania produktów mięsnych w świetle faktów 1, 2 i 5
> przyczynia się do wielkiego obciążenia finansowego gospodarek dużych państw,
> a prowadzi do sytuacji kryzysowych w mniejszych państwach.

Finansowe obciążenie gospodarek dużych państw wynika z prowadzenia polityki
rolnej nastawionej na bezpieczeństwo żywnościowe i wspieranie rodzimego
rolnictwa.

> Taka sytuacja powstała w Polsce w okresie tzw. "dekady gierkowskiej". W ciągu
> tylko 8 lat narosło w Polsce ujemne saldo handlu zagranicznego produktami
> rolno-spożywczymi, które w sumie od r. 1973 do r. 1981 włącznie wynosiło
> około 8 mld dolarów USA (Gorzelak, 1988). Spowodowane to było, jako
> bezpośredni skutek forsowania intensywnej hodowli, olbrzymim importem zbóż i
> pasz, który tylko w latach 1971-80 wyniósł około 21 mld dolarów.

Nieprawda. Import wszystkich razem towarów rolnych przez te 10 lat wyniósł
16,5mld$, od czego trzeba odjąć jeszcze wartość eksportu, wynoszącą ponad
9mld$. To oznacza, że faktyczny deficyt w handlu wszelkimi towarami rolnymi (a
nie tylko zbóż i pasz) wyniósł trochę ponad 7mld$. Obecnie w handlu towarami
rolnymi mamy bilans dodatni. W 2004r nadwyżka wyniosła prawie 1,2mld$.

> Zestawmy z powyższymi danymi fakt, że przed II wojną światową Polska nie
> tylko nie importowała pasz i zbóż, ale była ich eksporterem, jak też i innych
> produktów rolno-spożywczych.

Przed II wojną Polska zajmowała inne tereny, w tym wielki kawał urodzajnej
Ukrainy.

> W skali światowej - niszczenie lasów, zwłaszcza deszczowych lasów
> tropikalnych (corocznie około 11 mln ha, przy czym większość tak uzyskanych
> ziem przeznacza się na pastwiska lub uprawy paszowe). Wzmaga to efekt
> cieplarniany, wymieranie wielu gatunków roślin i zwierząt, erozję i
> zmniejszanie urodzajności gleb, pustynnienie itd.

W skali światowej w ciągu 30 lat (1961-1991) ubyło łącznie tylko 58mln ha
lasów, czyli zaledwie ok. 1,3% ich ogólnej powierzchni. Wycinanie lasów nie ma
zresztą ścisłego związku z produkcją mięsa, tylko ze słabym uprzemysłowieniem
krajów, w których lasy się wycina i utrzymywaniem się ich ludności z rolnictwa.
Gdyby niepotrzebna była żywność ani pasza dla zwierząt, lasy byłyby wycinane
nadal. Na przykład na rośliny energetyczne.

> I tu okazuje się, że Polska, dzięki tej "zacofanej" strukturze agrarnej -
> prawie 2,7 mln gospodarstw rodzinnych, mało, w porównaniu z Zachodem,
> schemizowane gleby, dostatek obornika w dużej większości gospodarstw,
> umiejętność samodzielności gospodarowania - posiada najlepsze w Europie
> warunki rozwoju produkcji żywności o możliwie najwyższych walorach
> zdrowotnych.

A z tym akurat można się zgodzić. Nie ma przeszkód, żeby promować ekologiczne
rolnictwo, z korzyścią łączące produkcję zwierzęcą i roślinną. Ileż to razy
pisałem, że zanieczyszczenie gleb nie wynika z hodowli, tylko z wykorzystywania
nawozów sztucznych zamiast odchodów zwierząt, które obecnie bywaja traktowane
jako bezużyteczny ściek.

Obejrzyj więcej wiadomości



Temat: NIE dla posłów, którzy skrzywdzili dzieci!
Treści nauczania – wymagania szczegółowe
1. Materiały i tworzywa pochodzenia naturalnego. Uczeń:
1) bada i opisuje właściwości SiO2; wymienia odmiany SiO2 występujące w przyrodzie
i wskazuje na ich zastosowania;
2) opisuje proces produkcji szkła; jego rodzaje, właściwości i zastosowania;
3) wymienia surowce do produkcji wyrobów ceramicznych, cementu, betonu;
151
4) opisuje rodzaje skał wapiennych (wapień, marmur, kreda), ich właściwości
i zastosowania; projektuje wykrycie skał wapiennych wśród innych skał i minerałów;
zapisuje równania reakcji;
5) zapisuje wzory hydratów i soli bezwodnych (CaSO4, (CaSO4)2·H2O i CaSO4·2H2O);
podaje ich nazwy; opisuje róŜnice we właściwościach hydratów i substancji
bezwodnych; przewiduje zachowanie się hydratów podczas ogrzewania i weryfikuje
swoje przewidywania poprzez doświadczenie; wymienia zastosowania skał
gipsowych; wyjaśnia proces twardnienia zaprawy gipsowej (zapisuje odpowiednie
równanie reakcji);
6) wyjaśnia pojęcie alotropii pierwiastków; na podstawie znajomości budowy diamentu,
grafitu i fullerenów tłumaczy ich właściwości i zastosowania.
2. Chemia środków czystości. Uczeń:
1) opisuje proces zmydlania tłuszczów; zapisuje (słownie) przebieg tej reakcji;
2) wyjaśnia, na czym polega proces usuwania brudu, i bada wpływ twardości wody
na powstawanie związków trudno rozpuszczalnych; zaznacza fragmenty
hydrofobowe i hydrofilowe we wzorach cząsteczek substancji powierzchniowo
czynnych;
3) tłumaczy przyczynę eliminowania fosforanów(V) ze składu proszków (proces
eutrofizacji);
4) wskazuje na charakter chemiczny składników środków do mycia szkła, przetykania
rur, czyszczenia metali i biŜuterii w aspekcie zastosowań tych produktów; stosuje te
środki z uwzględnieniem zasad bezpieczeństwa; wyjaśnia, na czym polega proces
usuwania zanieczyszczeń za pomocą tych środków;
5) opisuje tworzenie się emulsji, ich zastosowania; analizuje skład kosmetyków
(na podstawie etykiety kremu, balsamu, pasty do zębów itd.) i wyszukuje
w dostępnych źródłach informacje na temat ich działania.
3. Chemia wspomaga nasze zdrowie. Chemia w kuchni. Uczeń:
1) tłumaczy, na czym mogą polegać i od czego zaleŜeć lecznicze i toksyczne
właściwości substancji chemicznych (dawka, rozpuszczalność w wodzie,
rozdrobnienie, sposób przenikania do organizmu) aspiryny, nikotyny, alkoholu
etylowego;
2) wyszukuje informacje na temat działania składników popularnych leków (np. węgla
aktywowanego, aspiryny, środków neutralizujących nadmiar kwasów w Ŝołądku);
3) wyszukuje informacje na temat składników napojów dnia codziennego (kawa,
herbata, mleko, woda mineralna, napoje typu cola) w aspekcie ich działania
na organizm ludzki;
4) opisuje procesy fermentacyjne zachodzące podczas wyrabiania ciasta i pieczenia
chleba, produkcji wina, otrzymywania kwaśnego mleka, jogurtów, serów; zapisuje
równania reakcji fermentacji alkoholowej i octowej;
5) wyjaśnia przyczyny psucia się Ŝywności i proponuje sposoby zapobiegania temu
procesowi; przedstawia znaczenie i konsekwencje stosowania dodatków do Ŝywności
w tym konserwantów.
152
4. Chemia gleby. Uczeń:
1) tłumaczy, na czym polegają sorpcyjne właściwości gleby; opisuje wpływ pH gleby
na wzrost wybranych roślin; planuje i przeprowadza badanie kwasowości gleby
oraz badanie właściwości sorpcyjnych gleby;
2) podaje przykłady nawozów naturalnych i sztucznych, uzasadnia potrzebę
ich stosowania;
3) wymienia źródła chemicznego zanieczyszczenia gleb oraz podstawowe rodzaje
zanieczyszczeń (metale cięŜkie, węglowodory, pestycydy, azotany);
4) proponuje sposoby ochrony gleby przed degradacją.
5. Paliwa – obecnie i w przyszłości. Uczeń:
1) podaje przykłady surowców naturalnych wykorzystywanych do uzyskiwania energii
(bezpośrednio i po przetworzeniu);
2) opisuje przebieg destylacji ropy naftowej i węgla kamiennego; wymienia nazwy
produktów tych procesów i uzasadnia ich zastosowania;
3) wyjaśnia pojęcie liczby oktanowej (LO) i podaje sposoby zwiększania LO benzyny;
tłumaczy, na czym polega kraking oraz reforming, i uzasadnia konieczność
prowadzenia tych procesów w przemyśle;
4) proponuje alternatywne źródła energii – analizuje moŜliwości ich zastosowań
(biopaliwa, wodór, energia słoneczna, wodna, jądrowa, geotermalne itd.);
5) analizuje wpływ róŜnorodnych sposobów uzyskiwania energii na stan środowiska
przyrodniczego.
6. Chemia opakowań i odzieŜy. Uczeń:
1) podaje przykłady opakowań (celulozowych, szklanych, metalowych, sztucznych)
stosowanych w Ŝyciu codziennym; opisuje ich wady i zalety;
2) klasyfikuje tworzywa sztuczne w zaleŜności od ich właściwości (termoplasty
i duroplasty); zapisuje równania reakcji otrzymywania PVC; wskazuje na zagroŜenia
związane z gazami powstającymi w wyniku spalania się PVC;
3) uzasadnia potrzebę zagospodarowania odpadów pochodzących z róŜnych opakowań;
4) klasyfikuje włókna na naturalne (białkowe i celulozowe), sztuczne i syntetyczne,
wskazuje ich zastosowania; opisuje wady i zalety; uzasadnia potrzebę stosowania
tych włókien;
5) projektuje doświadczenie pozwalające zidentyfikować włókna białkowe
i celulozowe, sztuczne i syntetyczne.

Tyle będzie wiedział z tzw chemii;) Obejrzyj więcej wiadomości

BLOG LUDZI DZIKICH

Designed By Royalty-Free.Org